DAVE DE HAAN | Brood van de Haan
1557
page-template-default,page,page-id-1557,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8.1

BROODVANDEHAAN

Als bakkerskleinzoon is mijn doel om op kleine schaal nieuw leven te blazen in de familienaam die 4 generaties bekend stond om brood en banket in Vinkeveen. Mijn focus ligt op het zo puur mogelijk bakken van brood. Water, meel en zout. Niets meer, niets minder. Ik werk met granen uit onze directe omgeving. Tarwe uit Hemmen en spelt, emmer en rogge uit Bemmel. Dit wordt gemalen bij de molen in Wageningen.

Het komende jaar wil ik me gaan richten op ‘vergeten graansoorten’ uit Nederland, omdat ik geloof dat er een bijzonder verhaal zit in onze broodgeschiedenis. Dat wil ik laten proeven Ik wil mensen laten ervaren dat goed eten te maken heeft met geduld en dat de basis bestaat uit kwalitatief goede grondstoffen zonder andere meuk of trucjes te gebruiken. Daarom wordt er alleen gewerkt met biologische en zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

Zuurdesem?

Een brood heeft gist nodig om te kunnen rijzen. Dat kan met geconcentreerde bakkersgist uit de fabriek, maar ook met natuurlijke gisten. (zuur)desem. Dit is een mengsel van water en meel die gecontroleerd fermenteren. Tot nog geen honderd jaar geleden gebruikte alle bakkers natuurlijke gisten. Waarom nu niet meer? Tijd. Puur tijd. Het onderhouden van desem kost veel tijd (en planning) en het bakken van zuurdesembroden kan 5 tot wel 48 uur duren vanwege de langzame gisting in fermentatie. Het verschil? Veel en veel meer smaak! En door z’n lange fermentatie veel beter verteerbaar en rijker aan gezonde voedingsstoffen. Echt brood, noem ik het. En niet eens perse zuur, zoals de naam kan suggereren.

Op de hoogte blijven wanneer er weer brood te bestellen is? Meld je aan via deze link.

Aanmelden mailinglist